Co zrobić z koszykiem truskawek? Najlepszy przepis ever.

Co zrobić z całym koszem truskawek?

Mamy teraz ten cudowny czas, gdy truskawki są coraz tańsze i coraz smaczniejsze. Kupujemy więc całe kosze, a po przyjściu do domu nie mamy już ochoty przerabiać ich na niezliczoną ilość dań.

No a poza tym, ile kilogramów truskawek z jogurtem i cukrem można zjeść?

Najlepsze, najprostsze, najszybsze ciasto.

Moim ulubionym sposobem na kosz truskawek jest dokupić do niego litr maślanki i zrobić najprostsze, najszybsze i najsmaczniejsze ciasto z owocami ever.

To oczywiście ciasto maślankowe. (Przepis znalazłam dawno temu w sieci na forum galeria potraw. Trudno mi znaleźć autora przepisu, ponieważ stało się ono tak kultowym daniem jak zupa pomidorowa).

Z reszty truskawek i maślanki robimy najsmaczniejszy różowy napój na początek lata: koktajl.

No ale zacznijmy od ciasta.

CIASTO MAŚLANKOWE

Kruszonka:
Topimy w rondelku połowę kostki margaryny lub 125 gram masła, w tym czasie do miski odmierzamy 185 gram mąki i 100 gram cukru (lub innego słodziwa, np. ksylitolu). Dodajemy trochę czegoś waniliowego, co akurat mamy w domu. Gdy tłuszcz w rondelku się stopi, takim gorącym zalewamy mąkę z cukrem, a następnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Kruszonka gotowa.

Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (lub pełnoziarnistej, lub różnych mąk mieszanych)
1 szklanka cukru (lub innego słodziwa, np. ksylitolu)
ekstrakt waniliowy (aromat, cukier itp.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
0,5 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
Wszystkie składniki po kolei wrzucamy do większej miski, na koniec mieszamy krótko i niedbale łyżką.

 

Owoce:
Truskawki (ok. 1/3 koszyczka) myjemy, obieramy z szypułek, kroimy najwyżej na pół. Odkładamy do miski. Ja dodałam jeszcze obrany i pokrojony rabarbar. To ciasto jest na prawdę genialne, można je zrobić z jakimikolwiek owocami.

No to składamy nasze ciasto.
Formę o wymiarach: wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wysypujemy owoce i dociskamy rękami. Posypujemy ciasto kruszonką, krusząc ją w rękach nad blachą. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 150 st. plus termoobieg lub 170 st. bez termoobiegu na ok. 40 min. Po tym czasie patrzymy, czy kruszonka jest przyrumieniona. Jeśli tak, to ciasto gotowe. Niestety zapomniałam zrobić fotkę efektu końcowego (no dobra, tak szybko pochłonęliśmy całą blachę ciasta).
Uwaga, nie pieczemy do suchego patyczka. Ciasto jest wilgotne.

W czasie pieczenia ciasta możesz jeszcze przygotować błyskawiczny koktajl. Do miski wrzuć pozostałe z koszyka truskawki. Ja zamiast cukru dodaję banana, miksuję całość. Potem dolej pozostałą z ciasta maślankę i jeszcze krótko zmiksuj. Gotowe!

 

admin