Pyszna i szybka zupa z soczewicy.

Szybki i bardzo prosty przepis.

Dzisiaj mam dla Was kolejny szybki i bardzo prosty przepis, tym razem na przepyszną zupę. Inspiracją był krem soczewicowo pomidorowy wg Marty Dymek z Jadłonomii. Moja wersja jest jednak mocno zmodyfikowana i stanowi chyba już nowy przepis. Zupa co prawda jest idealna na jesienne dni, jednak robi się ją tak prosto i szybko, a składniki dostępne są cały rok, że ratuje mnie zwykle w dniach kiedy nie mam czasu siedzieć długo w kuchni. Jeśli potrzebujecie zupki do słoika, aby zabrać ze sobą na wakacje, to ta sprawdza się idealnie. Przetestowałam. Po uprzedniej pasteryzacji oczywiście 🙂 A mój półtora roczny synek pałaszował ją ze smakiem.

Zupa z soczewicy.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 3 gałązki selera naciowego
  • marchewka
  • 400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • szklanka suchej, czerwonej soczewicy
  • 5 szklanek bulionu lub wody + 2 łyżki suszonych warzyw
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki (dla bardzo małego dziecka możesz pominąć lub zastąpić słodką)
  • sól i pieprz do smaku (dla dziecka możesz pominąć)

Wykonanie:

Cebulę pokrój w kostkę, seler i marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Wlej olej do dużego garnka z grubym dnem, wrzuć warzywa i chwilę podsmaż. Następnie dodaj przyprawy i znowu podsmaż z 2 minuty. Suszone pomidory pokrój w paski. Jeśli nie używasz bulionu tylko mieszanki suszonych warzyw to dodaj je razem z przyprawami. Po podsmażeniu wyłącz ogień. Dodaj soczewicę, pomidory suszone i z puszki, ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalej wszystko bulionem lub wodą i gotuj ok. 20 min. aż ziemniaki zmiękną. Czasem zamieszaj. Gotowe, smacznego!

 

Dodaj komentarz